Vi sätter Sverige i rullning
Det är dags att förändra svensk trafikpolitik – och för Sverige att få cykelstäder! Svenska Cykelstäder är en förening av kommuner och regioner som målmedvetet arbetar för ökad, bättre och säkrare cykling. Ordinarie medlemmar är 40 svenska kommuner och 7 regioner som vill göra vardagscyklingen mer attraktiv. Föreningen stöds av 6 associerade medlemmar.
Vår målsättning är att öka andelen cykelresor, förbättra förutsättningarna för att cykla och att höja cyklingens status bland de aktörer som är aktiva inom transportsektorn på kommunal, regional och nationell nivå.
Vi arbetar strategiskt med kunskapsutbyte, samverkan och opinionsbildning. Därutöver bedriver vi ett nära samarbete med andra aktörer såsom Svensk Cykling, 2030-sekretariatet och Generation Pep. Vi står bakom cykelvanligskola.se.
Bakgrund
Under 2014 samlades några av Sveriges mest ambitiösa cykel kommuner i ett nätverk med målet att höja cyklingens status. Initiativet kom från bland annat Malmö Stad tillsammans med Svensk Cykling och Cykelfrämjandet. Nätverket blev en förening den 4 maj 2015 i samband med Cykeldagarna i Karlstad. År 2017 möjliggjordes för företag och forskningsinstitut att bli associerade medlemmar och år 2018 blev det möjligt för regioner att gå med.
Svenska Cykelstäders gemensamma vision är att 50% av alla resor som är kortare än 5 km ska ske med cykel
Styrelsen
Mathias Lindow (L)
Österåkers kommun
Ordförande
Maria Garmer (V)
Växjö kommun
Vice ordförande
Peter Zethraeus (M)
Nacka kommun
Styrelseledamot
Therese Metz (MP)
Gävle kommun
Styrelseledamot
Mattias Claesson (C)
Region Sörmland
Styrelseledamot
Stefan Erikson (M)
Linköpings kommun
Styrelseledamot
Ulrika Lundberg (V)
Luleå kommun
Styrelseledamot
Anders Cato (M)
Helsingborgs kommun
Suppleant
Joachim Höggren (MP)
Uppsala kommun
Suppleant
Daniel Karling (V)
Sundsvalls kommun
Suppleant
Våra medlemmar
KOMMUNER
Genom föreningen delar kommunerna kunskap, tar del av den senaste forskningen och bygger nationell opinion i cykelfrågor.
Borås Danderyd Ekerö Enköping Eskilstuna
Falun Flen Gävle Göteborg Halmstad
Helsingborg Järfälla Jönköping Kalmar
Karlskoga Karlskrona Karlstad Kungsbacka
Luleå Linköping Lund Malmö Mora Motala
Nacka Skövde Sollentuna Stockholm
Sundbyberg Sundsvall Söderhamn Tranås
REGIONER
Genom föreningen delar regionerna kunskap, samverkar och bygger nationell opinion i cykelfrågor.
Associerade medlemmar
Genom att ansluta sig till visionen om ökad cykling ställer de sig i framkant i utvecklingen av hållbara och hälsofrämjande städer.
Umeå är stolta medlemmar i Svenska Cykelstäder. Ökad och säker cykling är en viktig angelägenhet för hela vårt land, i städer, mindre kommuner och i glesbygd. Alla ska ha rätt att välja cykeln. Svenska Cykelstäder samlar de som mest hängivet arbetar med kunskapsutbyte, samverkan och med att påverka utvecklingen mot mer hållbart resande.
CHRISTINA BERNHARDSSON (S)
UMEÅ KOMMUN
Vi på Trivector känner oss hedrade att få ingå i Svenska Cykelstäder. Att ingå i ett nätverk med de bästa cykelkommunerna är värdefullt för att knyta kontakter och för att sprida våra forskningsresultat. Vi ser oss som experter på hållbara transporter och kan dela vår kunskap i nätverket, men lär oss samtidigt mycket nytt av andra medlemmar.
CHRISTER LJUNGBERG
TRIVECTOR
Så arbetar vi för minskade utsläpp och bättre folkhälsa
Kunskap åt alla
Svenska Cykelstäder är ett kunskapskluster av cykelkunniga politiker, tjänstepersoner och experter som delar idéer, information och metoder. Denna ligger sedan till grund för både samhällsplanering och opinionsbildning.
Fler resor på cykel
Den gemensamma visionen för Svenska Cykelstäder är att 50 % av alla resor som är kortare än fem kilometer ska ske med cykel. Anledningen är enkel – ökad cykling är lösningen på många av vår tids stora utmaningar.
Aktörer som vill påverka
Ansvaret för ökad cykling i Sverige delas av många aktörer på olika nivåer. Svenska Cykelstäder arbetar mot samma mål, engagerar sig i cykeldebatten och bidrar med underlag till politiska beslut som rör cykelfrågor.
Ökat samarbete i cykelfrågan
Svenska Cykelstäder vill öka samarbetet mellan alla aktörer inom samhällsplaneringen och tillsammans förbättra arbetet med cykling på alla nivåer. Genom att samverka för ökad cykling genom föreningen kan mer uppnås med samma medel.
För forskning och utveckling
Svenska Cykelstäder effektiviserar kommunikationen mellan forskning och praktik. Förutsättningarna för att cykla blir mer bättre med aktuell forskning i ryggen, och forskningen blir mer angelägen när den baseras på aktuella utmaningar.
För ett Sverige i framkant
Det finns bara en väg framåt för framtidens städer, och det är att minska klimatpåverkan, säkerställa ekonomisk hållbarhet och främja social utveckling. Svenska Cykelstäder pekar ut vägen dit och tar ledartröjan för ett Sverige i framkant.