Nu gör vi Sveriges arbetsplatser cykelvänligare

svenskacykelstader Nyheter

Cykelvänligast är en ny nationell plattform som erbjuder stöd, rådgivning och inspiration till arbetsplatser runt om i landet som vill göra det enklare för sina medarbetare att välja cykeln.

Friskare medarbetare, lägre stressnivåer och stärkt miljöprofil. Det finns många fördelar med att bli en cykelvänligare arbetsplats. Men för att fler ska vilja cykla till och från jobbet är det viktigt att man som anställd känner att resan funkar från dörr till dörr. Därför lanserar Svenska Cykelstäder och Cykelfrämjandet tillsammans med tre regioner och 32 kommuner den nationella plattformen Cykelvänligast som erbjuder stöd och inspiration till arbetsplatser som vill bli mer cykelvänliga.

– Oavsett hur liten eller stor arbetsplatsen är så finns det möjlighet för alla att bli mer cykelvänliga. Genom att delta kan arbetsplatserna skapa en bättre arbetsmiljö för sina medarbetare och samtidigt bidra till en stärkt folkhälsa och minskad klimatpåverkan, säger Christina Bernhardsson, ordförande för Svenska Cykelstäder.

Arbetsplatser som vill delta i Cykelvänligast utser en kontaktperson som registrerar arbetsplatsen på cykelvänligast.se och anger hur många cykelvänliga kriterier de uppfyller idag. Kriterier kan till exempel vara att det finns en cykelparkering eller tillgång till dusch och omklädningsrum. Ju fler kriterier, desto cykelvänligare arbetsplats!

Cykelvänligast välkomnar både stora och små arbetsplatser i hela landet och deltagandet är kostnadsfritt. På cykelvänligast.se finns mer information om hur man går tillväga för att delta och vad som erbjuds.  
 
Tips för att bli en cykelvänligare arbetsplats! 

  • Köp in en pump och enkel verktygssats till arbetsplatsen och ha lättillgänglig vid receptionen eller ingången. 
  • Arrangera en cykeltävling – vilket medarbetarteam cyklar mest? HR mot IT, projektledare mot chefer? Kom ihåg, gör det kul och lättsamt! 
  • Inför förmånscyklar där medarbetare kan leasa en cykel genom bruttolöneavdrag, det gör det lättare för fler att testa elcykel eller en annan drömcykel. 
  • Stärk teamkänslan genom en vårutflykt med cykelinslag. 

Läs mer om plattformen och ta del av fler tips på cykelvänligast.se