Hur kan cykling minska riskerna i pandemier? Se webbinariet i efterhand

Anna Linell Nyheter

Hur kan cykling minska riskerna i pandemier – nu och i framtiden? Det var temat på webbinariet som Riksdagens Cykelnätverk arrangerade i samarbete med Svenska Cykelstäder den 23 september. På länken ovan kan du se webbinariet i efterhand.

I städer över hela världen satsas nu på cykel som en del i bekämpningen av covid-19. Det minskar trängseln i kollektivtrafiken och därmed också smittspridningen. Som en bonus förbättras luftkvaliteten och den som cyklar får bättre hälsa, något som får positiva effekter för folkhälsan på såväl kort som lång sikt.

Faktum är att luftföroreningarna har minskat så mycket under pandemin att vissa har talat om att det ”väger upp” den ökade dödligheten på grund av covid-19. Men stämmer det? Och hur ser egentligen sambandet ut mellan dödligheten i covid-19 och halten av luftföreningar i området? Om detta pratade Bertil Forsberg, professor på avdelningen för hållbar hälsa på Umeå Universitet. Här kan du läsa mer om Bertils forskning.

Johan Holmsäter, regeringens samordnare för fysisk aktivitet, pratade om vikten av en aktiv vardag och goda vanor från tidig ålder för att förebygga kommande livsstilspandemier. Han berättade bland annat om Odense där man stänger av gator vid skolor vid de tider som eleverna cyklar till skolan. Svensk Cykling och Svenska Cykelstäder följer arbetet med intresse och bjöd under webbinariet in oss att bidra i det fortsatta arbetet. Här kan du läsa mer om Johans uppdrag från regeringen.

Fler har börjat cykla under coronapandemin och dessutom längre sträckor, enligt färska siffror från Trivector. Lena Smidfelt Rosqvist, forskningschef på Trivector, berättade mer om statistiken och gav rekommendationer för hur vi kan hålla i den positiva trenden framöver. Få cyklisterna att känna sig uppskattade och ompysslade – genom såväl investeringar i infrastruktur som ”mjuka åtgärder” – var hennes budskap till beslutsfattare, samhällsplanerare och myndigheter. Här hittar du Lenas presentation och här hittar du appen TravelVu som statistiken kommer ifrån.