Cykelvänlig skola lanseras 16 augusti – vad kan du göra redan nu?

svenskacykelstader Nyheter

Cykelvänlig skola är ett projekt som vill inspirera, peppa och leda såväl föräldrar, skolor och kommuner i sitt arbete mot att skapa säkra, trygga och hållbara resvanor för skolbarn. 16 augusti lanseras plattformen med möjlighet för skolor att anmäla sig och påbörja resan mot att bli ännu mer cykelvänliga med stöd av vår checklista och verktygslåda.  

Cykelvänlig skola är ett digitalt stöd till alla skolor, kommuner och föräldrar som vill skapa säkra, trygga och hållbara resvanor för skolbarn. Utifrån en checklista med olika kriterier, kan skolor se sitt nuläge och sedan ta fram en handlingsplan för att stärka sitt arbete mot att bli en cykelvänlig skola. Anmälan till Cykelvänlig skola är kostnadsfritt och alla skolor är välkomna att delta, oavsett om ens kommun/region är medlem i Svenska Cykelstäder. Skolor som anmäler sig har möjlighet att vara med och tävla om att bli utsedd till Årets mest cykelvänliga skola i november 2021. Föräldrar, skolor, kommuner och regioner kan också få konkreta tips på åtgärder och material via den verktygslåda som kommer att lanseras.

Vad kan du göra redan nu? 

  • Sprid vår inbjudan till Cykelvänlig skola till skolor i din kommun!  

Vi har tagit fram en inbjudan till skolor som ni gärna får hjälpa till att sprida till relevanta kontakter i skolvärlden.

LADDA NER INBJUDAN TILL SKOLOR HÄR

Via länken i inbjudan kan skolor anmäla sig till Svenska Cykelstäders nyhetsbrev för att bli notifierade vid lanseringen av plattformen i augusti. 

  • Du som jobbar på kommun kan anmäla dig som kommunal kontaktperson för skolor i din kommun så ni kan stötta dem i sitt arbete att bli cykelvänligare 

Din kontaktinformation kommer då finnas tillgängligt på vår hemsida för Cykelvänlig skola så att skolor i din kommun enkelt kan komma i kontakt med dig för frågor rörande t.ex. trafikmiljön runt skolan eller andra kommunala satsningar för att främja barns skolcykling. 

ANMÄL DIG SOM KOMMUNAL KONTAKTPERSON FÖR SKOLOR I DIN KOMMUN HÄR 

  • Anmäl dig till vårt webbinarium om barns skolcykling: 8 september kl. 12.00-13.00 

Den 8 september kl. 12-13 håller Svenska Cykelstäder ett webbinarium om hur vi kan arbeta för att främja barns skolcykling. Vi berättar mer om plattformen Cykelvänlig skola, får höra goda exempel om arbete med frågan om barns skolcykling och en expertpanel delar med sig av sina erfarenheter. 

ANMÄL DIG TILL WEBBINARIET HÄR

Omslagsbild: Anna Grigorjeva/Mostphotos