Piteå ansluter till Svenska cykelstäder

Piteå kommun är Svenska cykelstäders senaste tillskott som ordinarie medlem. Den växande föreningen består nu av 43 kommuner, 6 regioner och flera associerade medlemmar som arbetar hängivet för ökad och säker cykling i Sverige. ”Det blir fler specialcyklar och en stor ökning av elcyklar”.

Piteå kommun är en kommun i Norrbotten och har ungefär 42 000 invånare. Tillsammans med Umeå och Luleå formar Piteå ett pärlband av städer på den norrländska kusten i Västerbotten och Norrbotten – som alla arbetar för ökat hållbart resande både enskilt och inom Svenska cykelstäder.

Piteås anslutning till Svenska cykelstäder utgör ett led i kommunens arbete för att få fler att välja cykeln som transportmedel och därmed få en bättre folkhälsa och miljö. Vi ställde några frågor till Malin Vikström, trafikplanerare vid Gatuavdelningen i Piteå, i och med att deras ansökan om medlemskap beviljades.

Hur arbetar ni för ökad cykling? 

– De senaste åren har vi kunnat utöka byggnadstakten av våra gång- och cykelvägar tack vare bidraget stadsmiljöavtalet som är ett bidrag till att främja hållbara transportmedel i stadsmiljö. Vi har även jobbat med hela-resan-perspektivet och byggt fler cykelparkeringar. Med begränsad budget har vi också försökt jobba mer med mobility management genom bland annat invigningar, uppmärksamma cyklister på cykelns dag både vintertid och sommartid. Vi har även haft en artikelserie om vintercyklister, säger Malin Vikström.


Hur utvecklas cyklingen i kommunen? 

– De senaste åren har vi märkt att det blir fler och fler som cyklar året runt. Det har blivit fler specialcyklar och en stor ökning av elcyklar. Det innebär att infrastrukturen behöver anpassas efter det. Vi tycker det är viktigt att barn ska kunna cykla till skolan och därför prioriterar vi skolvägar i våra utbyggnadsplaner av gång- och cykelvägar, säger Malin Vikström.


Vad behöver göras för att cyklingen ska öka? 

– Vi behöver arbeta ännu mer med hållbart resande och skapa bättre förutsättningar för cykling året runt. Det ska vara enkelt att cykla och det måste finnas säkra cykelparkeringar och bra, gena, trafiksäkra cykelvägar, säger Malin Vikström.

Foto: Maria Fäldt / Piteå kommun