Eslöv senaste kommunmedlem

Eslövs kommun har gått med i föreningen Svenska cykelstäder. Föreningen består nu av 42 kommuner, 6 regioner och flera associerade medlemmar som arbetar hängivet för ökad och säker cykling i Sverige. ”Vi satsar stort på cykling i Eslöv”.

Eslövs kommun är en kommun i mellersta Skåne och har ungefär 35 000 invånare. Eslöv angränsar bland annat till Lund, en annan av Svenska cykelstäders medlemskommuner. Eslöv har antagit flera strategier, bland annat en trafikstragi och en översiktsplan med mål om att öka cyklingen och det hållbara resandet. Stana Franjic, trafikplanerare på Eslövs kommun, berättar:

– Vi satsar stort på cykling i Eslöv – från nya cykelvägar och en cykelbarometer till interaktiva kartor och kampanjer för hållbart resande. Genomn att använda medborgarnas engagemang genom e-förslag har vi sett konkreta förbättringar, och vi arbetar aktivt med strategier som Trafikstrategi 2035 för att öka cykel- och gångresor. Vårt mål är att skapa ett tryggt och effektivt transportsystem där hållbara färdsätt är det naturliga valet. Genom långsiktiga planer som Översiktsplanen 2035 och vår nya miljöstrategi säkerställer vi att Eslöv utvecklas med framtida generationer i åtanke.

Stana Franjic, trafikplanerare på Eslövs kommun.

Medlemskapet i Svenska cykelstäder är bland annat ett led i kommunens arbete för att nå de mål som är satta i trafikstrategin, men kommunen radar upp flera skäl för varför kommunen sällat sig till övriga medlemmar i föreningen och gått med i år:

  1. Främja hållbar transport: Genom att uppmuntra cykling som ett alternativ till biltrafik minskar städerna utsläppen av växthusgaser och bidrar till en grönare miljö.
  2. Bättre livskvalitet för invånarna: Cykling främjar fysisk aktivitet och bidrar till bättre hälsa. Det kan även minska trafikträngsel och skapa mer livskraftiga städer.
  3. Utveckling av cykelinfrastruktur: Genom medlemskap får städerna stöd och vägledning för att utveckla bättre cykelvägar, parkeringar och andra infrastrukturlösningar som gör det lättare och säkrare att cykla.
  4. Erfarenhetsutbyte: Genom att vara en del av nätverket får städer möjlighet att dela erfarenheter och lära av varandra när det gäller cykelpolicy och strategier för att öka cyklingens popularitet.
  5. Stärka varumärket: Att bli en Cykelstad kan även ge kommunen ett positivt rykte som en modern och miljövänlig plats att bo och besöka, vilket kan bidra till turism och investeringar.

Några av kommunens cykelaktiviteter. Foto: Eslövs kommun

Hur utvecklas då cyklingen i kommunen?

– Cyklingen ökar inte i den takt som buss och tåg gör, och dessa siffror önskar kommunen vända på. Flertal trafikmätningar behöver göras under året för att kunna följa utvecklingen. Cyklingen i Eslövs kommun utvecklas positivt genom flera initiativ och projekt som syftar till att göra cykling både enklare och mer attraktivt för invånarna, säger Stana Franjic.

Omslagsbild: Mostphotos/jagen51