”Det handlar om helhetstänk” – Mathias Lindow om årets cykelplaneringspris

Cykelplaneringspriset, instiftat av Svenska cykelstäder, uppmärksammar de främsta insatserna inom samtida cykelplanering. Priset har blivit en viktig plattform för att lyfta fram innovativa och hållbara lösningar inom cykelinfrastruktur i Sverige. Mathias Lindow, Svenska cykelstäders ordförande, kommunalråd i Österåker och en av jurymedlemmarna, berättar om sina förväntningar på årets nomineringar och anser är den främsta nyckeln i framgångsrik cykelplanering.

Mathias Lindow är en etablerad profil inom cykelfrågor, inte minst genom sitt engagemang som ordförande i Svenska cykelstäder samt sina politiska uppdrag i Österåkers kommun och Region Stockholm. Mathias berättar att hans drivkraft kommer från en övertygelse om att cykeln har en central roll i framtidens hållbara samhälle.

– Att få vara med i juryn för Cykelplaneringspriset är ett fantastiskt sätt att bidra till att uppmärksamma och inspirera andra. Jag tror på kraften i goda exempel, säger Mathias.

Vad hoppas du få se för nomineringar i år?
Mathias betonar att han vill se projekt som går utöver det förväntade och verkligen lyfter cyklingen till en central del av samhällsplaneringen.

– Det handlar om helhetstänk. Jag hoppas på lösningar som gör cykling till en självklarhet – självklart genom funktionella cykelvägar men också genom att skapa hela miljöer som uppmuntrar människor att välja cykeln. Säkerhet, estetik och en tydlig koppling till hållbarhet är viktigt.

Han nämner också vikten av att satsa på projekt som gynnar bredden, från barn till äldre, och att tänka på hur cykling kan integreras i både stads- och landsbygdsmiljöer.

Kronprinsen som förebild

Ett projekt som gjorde starkt intryck på Mathias i förra årets prisutdelning är Kronprinsen-projektet, där ett tidigare underutnyttjat parkeringsgarage omvandlades till en modern och säker cykelparkering.

– Det är ett fantastiskt exempel på hur man kan omvandla befintlig infrastruktur för att möta nya behov. Genom att skapa en trygg och funktionell plats för cyklar mitt i stadsmiljön lyckades projektet göra cykeln till ett mer attraktivt och naturligt val. Det visar att man inte alltid behöver börja från noll utan kan göra stor skillnad genom att tänka om och tänka nytt, säger Mathias.

Han hoppas att Kronprinsen kan fungera som inspiration för fler kommuner och stadsplanerare. Framgången låg i modet att använda befintliga resurser på ett innovativt sätt och att prioritera cykeln i omvandlingsarbetet.

Avslutande uppmaning
Avslutningsvis uppmanar Mathias alla som arbetar med cykelfrågor att våga nominera sina projekt, och fundera på vad projektet haft för effekt.

– Tänk stort och våga visa upp vad ni gjort! Vi i juryn letar efter projekt som inspirerar andra och visar vägen mot ett mer hållbart samhälle. Små steg kan ibland leda till stora förändringar, avslutar han.

Nominera till Cykelplaneringspriset 2024

Är ni redo att sätta er cykelåtgärd i rampljuset? Nomineringen till Cykelplaneringspriset 2024 är nu öppen. Har ni utvecklat en innovativ lösning som främjar cykling och lyfter hållbar stadsutveckling? Skicka in er nominering till Svenska cykelstäder senast den 15 mars! 

Söker du inspiration? Läs om tidigare vinnare och finalister här.

I samband med Forum Vätternrundan, den 12 juni, kommer de bästa bidragen att visas upp och vinnaren utses vid Speakers Corner på Nordic Bike Expo i Motala.

Läs mer och nominera här!